Διαχείριση ατυχήματος

Τι κάνουμε σε ένα τροχαίο ατύχημα;
Βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, η οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε π.χ. τύπο και χρώμα οχήματος, ποιος οδηγούσε, άνδρας, γυναίκα κ.α, όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος.

Καλέστε την Φροντίδα Ατυχήματος η οποία αναγράφεται επάνω στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας.

Με ένα τηλεφώνημα ένας ειδικός συνεργάτης θα βρίσκεται δίπλα σας για να σας προσφέρει τις υπηρεσίες του και να σας βοηθήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως:
- Να καλέσει την Τροχαία,

- Να καταγράψει τα στοιχεία των εμπλεκομένων οδηγών, τυχόν μαρτύρων, τις συνθήκες του ατυχήματος και τη σήμανση των οδών,

- Να φωτογραφήσει τις ζημίες των εμπλεκομένων οχημάτων και να κάνει την ακριβή περιγραφή τους,

- Να σας βοηθήσει να συμπληρώσετε τη δήλωση ατυχήματος ή το έντυπο του φιλικού διακανονισμού,

- Να αναλάβει να στείλει όλα τα συγκεντρωμένα στοιχεία όπως τη δήλωση ατυχήματος, το έντυπο του Φιλικού Διακανονισμού, τις φωτογραφίες κ.τ.λ. στην ασφαλιστική σας Εταιρία.

Καλέστε την Τροχαία ή την Αστυνομία

Ειδικά όταν υπάρχουν τραυματίες, όταν το κόστος των υλικών ζημιών είναι μεγάλο ή όταν νομίζετε πως θα έχετε προβλήματα με τον άλλο εμπλεκόμενο ή τους άλλους εμπλεκόμενους οδηγούς, π.χ. πιστεύετε πως ο άλλος οδηγός είναι μεθυσμένος ή δεν έχει δίπλωμα οδήγησης. Όταν έρθει η Τροχαία μην ξεχάσετε να σημειώσετε το ονοματεπώνυμο των αστυνομικών, το αστυνομικό τμήμα στο οποίο ανήκουν, για ενδεχόμενες ερωτήσεις και στοιχεία που ίσως προκύψουν αργότερα.

Ενημερώστε την Ασφαλιστική σας Εταιρία

Εντός 5 ημερών από την ημέρα του ατυχήματος οφείλετε να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας Εταιρία και να συμπληρώσετε την υπεύθυνη δήλωση ατυχήματος. Το τμήμα ζημιών της εκάστοτε Εταιρίας θα σας ενημερώσει για τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται, ανάλογα με την τακτική της.

Το όχημα σας πρέπει να το δει πραγματογνώμονας πριν γίνει οποιαδήποτε επισκευή.

Η ασφαλιστική Εταιρία του υπαιτίου οδηγού θα πρέπει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να σας στείλει πραγματογνώμονα (σε περίπτωση Φιλικού Διακανονισμού η Εταιρία σας (του αναίτιου) στέλνει πραγματογνώμονα). Πριν προχωρήσετε στην επισκευή του αυτοκινήτου σας, καλό θα ήταν να έχει προσυμφωνηθεί το κόστος επισκευής μεταξύ συνεργείου και πραγματογνώμονα.

Φιλική Δήλωση Τροχαίου Ατυχήματος

Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος είναι καλύτερα να χρησιμοποιήστε το Ειδικό Έντυπο Φιλικού Διακανονισμού (Δήλωσης Ατυχήματος), το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και να εκτυπώσετε τώρα. Ο Φιλικός Διακανονισμός χρησιμοποιείται προς επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας της αποζημίωσης, αποκλειστικά και μόνο των ζημιών υπέρ του αναίτιου ασφαλιζομένου και δεν αφορά ζημίες σε αντικείμενα (π.χ. περίφραξη οικίας κ.α.).
Συμπληρώστε τη Φιλική Δήλωση μαζί με τον άλλο εμπλεκόμενο, ακολουθήστε και απαντήστε στα ερωτήματα του εντύπου αλλά μην δηλώσετε υπαιτιότητα.
Επισημαίνεται ότι το κόστος αποκατάστασης των υλικών ζημιών δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 6.500 € και το ύψος των σωματικών βλαβών τα 12.000€ ανά τραυματία (οδηγό και επιβάτες του αναίτιου οχήματος) και τα 30.000 συνολικά.

Επίσης, πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:
Το ατύχημα πρέπει να αφορά μόνο δύο οχήματα από ασφαλιστικές εταιρίες – ακόμα και από την ιδία, οι οποίες πρέπει να είναι ενταγμένες στο σύστημα φιλικού διακανονισμού (ακολουθεί πίνακας με τις εταιρίες – μέλη για το 2015),

Το ατύχημα πρέπει να έγινε εντός της ελληνικής επικράτειας,

Το Έντυπο Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος πρέπει να έχει συμπληρωθεί και υπογραφεί και από τους δύο οδηγούς. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει αυτό την συγκεκριμένη στιγμή, μπορείτε να ζητήσετε να ενταχθεί στο σύστημα εκ των υστερών ένταξη στον φιλικό διακανονισμό ,μετά από συνεννόηση των δύο ασφαλιστικών εταιριών,

ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ Συμβουλευτείτε μας με ενα τηλέφωνο στο 210.5740090 πριν κάνετε οποιαδήποτε Δήλωση

Σας συνιστούμε να μην δηλώσετε σε καμία περίπτωση πως προκαλέσατε το ατύχημα εσείς και πως είστε υπαίτιος, ούτε προφορικά ούτε γραπτά (στη δήλωση ατυχήματος), ακόμα και αν χρειασθεί να πληρώσετε πρόστιμο (παραβίαση του κ.ο.κ.). Είναι γνωστό πως όταν κάποιος υποστεί ψυχολογικό σοκ (πράγμα το οποίο συμβαίνει μετά από ένα ατύχημα) δεν μπορεί να κρίνει και να σκεφτεί καθαρά με αποτέλεσμα να βγαίνει ζημιωμένος. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερα να συμβουλεύεστε πρώτα την ασφαλιστική σας Εταιρία προτού πράξετε ή πείτε οτιδήποτε. Εάν δεχτείτε πίεση από τον τρίτο καταφύγετε στην τροχαία η στην φροντίδα ατυχήματος. Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αποδεκτό και σας πιέζουν δηλώστε ότι αναλαμβάνετε την υποχρέωση να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία και τίποτα άλλο.

Μήπως Πληρώνετε Υψηλά ασφάλιστρα:

Δηλώστε τώρα έρευνα αγοράς για να σας βρούμε τα καλύτερα πακέτα της αγοράς που αφορούν Διαχείριση ατυχήματος

Ξεκινήστε τώρα >>