Ανασφάλιστο όχημα – πρόστιμο ανασφάλιστου 2023

Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να κυκλοφορείς με ανασφάλιστο όχημα. Όχι απλώς επειδή ο νόμος είναι αυστηρός και υπάρχουν οι ποινές και τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα, αλλά επειδή η ασφάλεια έχει στόχο να καλύψει εσένα και όλους τους άλλους στο δρόμο από κάθε λογής ατυχή συμβάντα.

Αλλά ακόμα κι αν εσύ είσαι σε όλα νόμιμος και κάποιο άλλο ανασφάλιστο όχημα σε τρακάρει, υπάρχει τρόπος να αποζημιωθείς, χωρίς να σπαταλάς το χρόνο σου σε δικαστήρια, προσπαθώντας να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου. Πάμε να δούμε τι ισχύει για τα ανασφάλιστα το 2023.

Ποιες είναι οι κυρώσεις και τα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα;

Ο Νόμος προβλέπει ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλεια επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων:

Α. Διοικητικές κυρώσεις

1. Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια.

2. Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε, 1000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και των 250€ για τα δίκυκλα.

Μπορώ να πάρω πίσω τις πινακίδες και την άδειά μου πιο γρήγορα;

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη του οχήματος πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, εφόσον:

Πληρώσει το πρόστιμο
Προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής
Ασφαλίσει το όχημα και προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Β. Ποινικές κυρώσεις

Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο
Χρηματική ποινή μέχρι 3.000€

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για:

Να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
Να πληρώσει παράβολο 250€ για να ασφαλιστεί

Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500€, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

(Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το άρθρο 5 παράγραφος 4, το άρθρο 12 και το άρθρο 5α του 489/76 ΦΕΚ Α’331 «Περί Υποχρεωτικής Ασφαλίσεως των εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» που μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ.)

Έλεγχος ανασφάλιστων: Πώς θα δω αν είναι ανασφάλιστο το όχημά μου;

Φοβάσαι μήπως το αυτοκίνητό σου φαίνεται ανασφάλιστο, ενώ εσύ το έχεις ασφαλίσει; Ή μήπως δεν θυμάσαι πότε λήγει η ασφάλειά σου;

Μπορείς να κάνεις έναν γρήγορο έλεγχο εδώ, βάζοντας την πινακίδα του οχήματος και το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη. Μην καθυστερήσεις την ανανέωση της ασφάλειάς σου, γιατί ακόμα κι ένα ανασφάλιστο όχημα για μια μέρα μπορεί να βρεθεί και ο ιδιοκτήτης να αναγκαστεί να πληρώσει το πρόστιμο.

Πώς βλέπω αν έχω πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα;

Αν έχεις πρόστιμο τότε θα έχεις λάβει την αντίστοιχη ειδοποίηση. Μπορείς επίσης να ακολουθήσεις και τα παρακάτω βήματα για να βρεις το πρόστιμο που σου έχει επιβληθεί:

να μπεις στο gov.gr με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet
να βρεις το παράβολο που έχει δημιουργηθεί για το ανασφάλιστο όχημα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης
να πληρώσεις το παράβολο
να κλείσεις ασφάλεια για το όχημα χρησιμοποιώντας το πληρωμένο παραβόλο

Τι αλλάζει στον έλεγχο ανασφάλιστων από το 2023;

Μέχρι στιγμής, η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να βρει μέσα από διασταυρώσεις τα οχήματα που είναι ανασφάλιστα. Αρχικά, εκδίδει το πρόστιμο που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων για να ασφαλίσουν. Ωστόσο, αν εκείνοι τα αγνοήσουν, η εφορία δεν μπορεί να επέμβει περαιτέρω. Για το 2023 θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

Πρακτικά, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα στην ΑΑΔΕ να επιβάλει εισπρακτικά μέτρα και όσα πρόστιμα δεν καταβάλλονται να εντάσσονται στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία.

Μάλιστα αν ξεπεράσουν τα 500 ευρώ, θα ξεκινούν οι κατασχέσεις, δηλαδή η εφορία θα μπορεί να κατάσχει το ανασφάλιστο Ι.Χ. εάν τα χρέη δεν ρυθμιστούν.

Τι ισχύει για την αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα;

Μπορεί εσύ να είσαι καθ’ όλα νόμιμος, αλλά ένα άλλο ανασφάλιστο όχημα να συγκρουστεί με το δικό σου. Πώς θα πάρεις αποζημίωση;

Την κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα την αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Εταιρειών (Μακρή 1, Αθήνα, 117 42). Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία αποζημίωσης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως 2 χρόνια ή και πολύ περισσότερο, αν η υπόθεση πάει δικαστικά.

Για να μη χρειαστεί να περιμένεις τόσο πολύ, υπάρχει και η προαιρετική κάλυψη “Ζημιές από ανασφάλιστο όχημα” που παρέχουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες και έτσι μπορείς να αποζημιωθείς πιο σύντομα από τη δική σου ασφαλιστική.

Πώς θα πάρω αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα;

Για να λάβεις την αποζημίωση θα πρέπει να:

Είναι ενεργή η κάλυψη “Ζημιές από Ανασφάλιστο” στο συμβόλαιό σου.
Καλέσεις την Τροχαία στο τόπο ατυχήματος, ώστε να καταγράψει ότι το υπαίτιο όχημα είναι ανασφάλιστο και να υπογράψει ο ανασφάλιστος οδηγός ότι ευθύνεται αποκλειστικά.
Καλέσεις την Φροντίδα Ατυχήματος προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, να κάνεις την αρνητική δήλωση και εάν χρειαστεί να ρυμουλκήσει το όχημα. (το τηλέφωνο επικοινωνίας της φροντίδας ατυχήματος βρίσκεται γραμμένο σε κάθε συμβόλαιο και παρέχει 24ωρη εξυπηρέτηση).
Επικοινωνήσεις με την ασφαλιστική σου εταιρεία για να ενημερωθείς για τις απαραίτητες ενέργειες.

Τι κάνω αν το ανασφάλιστο όχημα απομακρυνθεί πριν φτάσει η Τροχαία;

Στην περίπτωση τρακαρίσματος που ο υπαίτιος οδηγός εγκαταλείψει τον τόπο του ατυχήματος, κάνε τα εξής:

Σημείωσε τον αριθμό κυκλοφορίας του υπαιτίου οχήματος και αν μπορέσεις, τη μάρκα, το μοντέλο και το χρώμα του.
Προσπάθησε να βρεις μάρτυρες του συμβάντος και ζήτησε τα στοιχεία τους.
Κάλεσε τη Φροντίδα ατυχήματος να καταγράψει το συμβάν, να βγάλει φωτογραφίες και να ρυμουλκήσει το όχημα σε περίπτωση που χρειαστεί.
Κάλεσε την Τροχαία να έρθει στον τόπο του ατυχήματος για να καταγράψει το συμβάν και να υποβάλεις έγκληση (μήνυση) για εγκατάλειψη σε βάρος του οδηγού του οχήματος.

Εάν τελικά εντοπιστεί ο υπαίτιος οδηγός και παραδεχτεί την υπαιτιότητά του μετά την υποβολή της μήνυσης, τότε το τμήμα ζημιών της ασφαλιστικής σου κινεί τις διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθείς κάνοντας χρήση της κάλυψης ζημιάς από ανασφάλιστο. Αλλά τι γίνεται αν ο υπαίτιος οδηγός δεν δεχτεί την ευθύνη του; Τότε θα πρέπει να συμβουλευτείς είτε δικό σου δικηγόρο, είτε να κάνεις χρήση της κάλυψης νομικής προστασίας της ασφάλειάς σου, εφόσον την έχεις επιλέξει κατά τη σύναψη του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πάντα να καλείς την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν! Το αντίγραφο καταγραφής της Τροχαίας είναι το μόνο έγγραφο που διασφαλίζει τα συμφέροντά σου.

πηγή

Tags: 

Μήπως Πληρώνετε Υψηλά ασφάλιστρα:

Δηλώστε τώρα έρευνα αγοράς για να σας βρούμε τα καλύτερα πακέτα της αγοράς που αφορούν Ανασφάλιστο όχημα – πρόστιμο ανασφάλιστου 2023

Ξεκινήστε τώρα >>