Πώς αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές τις πλημμύρες;

Αναρίθμητοι είναι οι κάτοικοι που είδαν τους κόπους μια ζωής να χάνονται, καθώς από τον ορμητικό χείμαρρο δεν γλύτωσαν ούτε σπίτια, ούτε καταστήματα, ούτε και αυτοκίνητα. Τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να γίνεται μια καταγραφή των ζημιών και βέβαια πολλοί θα ζητήσουν αποζημιώσεις από την πολιτεία, καθώς όπως αναφέρουν ασφαλιστικές είναι στατιστικά σίγουρο ότι ελάχιστοι θα είναι οι ιδιοκτήτες που θα έχουν ασφαλίσει την περιουσία τους και οι περισσότεροι απλά θα περιμένουν για κάποια αποζημίωση από την πολιτεία.  

«Δυστυχώς κάθε φορά μετά από φυσικές καταστροφές επιβεβαιωνόμαστε όλοι όσοι λέμε ότι η ασφάλιση της περιουσίας είναι αναγκαία», σημειώνει στο insider.gr στέλεχος γνωστής ασφαλιστικής προσθέτοντας ότι όλες οι εταιρείες του κλάδου ζημιών προσφέρουν συμβόλαια ασφάλισης κατά φυσικών καταστροφών και μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές.

«Πολλοί συμπολίτες μας αποφεύγουν να πληρώσουν μια ιδιωτική ασφάλιση για το σπίτι τους ή την επιχείρησή τους και είναι λογικό να κόβουν από παντού σε καιρό οικονομικής κρίσης. Είναι, όμως, ξεκάθαρό πως αυτός που χρειάζεται την ιδιωτική ασφάλιση για να αποκαταστήσει ζημιές είναι κάποιος δεν έχει πολλά χρήματα και όχι ο πλούσιος», σημειώνει το ίδιο στέλεχος.

Τι προσφέρουν οι ασφαλιστικές:

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας ή επαγγελματικών χώρων έχουν ειδική κάλυψη για τις ζημιές από πλημμύρες. Τα περισσότερα προγράμματα που προσφέρουν οι ασφαλιστικές περιλαμβάνουν την συγκεκριμένη κάλυψη αλλά αυτό δεν είναι αναγκαστικό.

Εφόσον υπάρχει αυτή η κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο τότε η ασφαλιστική αποζημιώνει όλες τις ζημιές που έχουν προκληθεί στο κτήριο αλλά και στα αντικείμενα εντός του από την πλημμύρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες ασφαλίζουν την κατασκευαστική αξία ενός ακινήτου και όχι την εμπορική. Δηλαδή, ένα νεόδμητο διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Γλυφάδα έχει πάνω- κάτω την ίδια κατασκευαστική αξία με ένα αντίστοιχης επιφάνειας νεόδμητο διαμέρισμα στο Αιγάλεω.

Ο σωστός υπολογισμός της αξίας της ασφαλιζόμενης κατοικίας είναι βασικός για ένα καλό συμβόλαιο. Η αξία κατοικίας αφορά το κόστος κατασκευής. Δηλαδή πόσα χρήματα θα χρειαστούν για να φτιαχτεί από την αρχή το σπίτι όπως ακριβώς ήταν σε περίπτωση που καταστραφεί. Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο υπολογισμός της αξίας κατασκευής; Επειδή με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι μετά από κάθε ζημιά το σπίτι θα είναι πάλι όπως πριν, καθώς το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται βάσει της αξίας κατασκευής.

Τα περισσότερα συμβόλαια ασφάλισης κατοικίας αποζημιώνουν σε αξία καινούργιου, η οποία για την οικοδομή είναι η συνήθης, αναγκαία και πραγματική δαπάνη που απαιτείται είτε για την επισκευή των τμημάτων της οικοδομής ή για την ανοικοδόμηση εξ ολοκλήρου της ασφαλιζόμενης οικοδομής σε περίπτωση κατά την οποία αυτή καταστραφεί ολοσχερώς. Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, σαν αξία καινούργιου νοείται η συνήθης, αναγκαία και πραγματική δαπάνη για την αντικατάσταση ή επισκευή των καταστραφέντων αντικειμένων.

πηγη

Tags: 

Μήπως Πληρώνετε Υψηλά ασφάλιστρα:

Δηλώστε τώρα έρευνα αγοράς για να σας βρούμε τα καλύτερα πακέτα της αγοράς που αφορούν Πώς αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές τις πλημμύρες;

Ξεκινήστε τώρα >>